Tort diplomat -reteta, ingrediente si ustensile

Cine nu cunoaste tortul diplomat si nu l-a gustat macar o data?

Acesta poate fi considerat desertul de baza al copiilor din generatiile inainte de Revolutie. Era nelipsit de la orice petrecere si sarbatoare.Toti mesenii, indeseobi copiii asteptau cu nerabdare momentul desertului stiind ca vor avea parte de ceva delicios,un blat insiropat cu multa frisca si fructe, o adevarata incantare pentru papilele gustative.

Tortul diplomat este un desert usor de facut, racoritor si rapid.

Pentru blatul de chec avem nevoide de :

  6 oua la temperatura camerei

  6 linguri de faina alba de calitate superioara

  6 linguri zahar 

   1 pachetel praf de copt

   1 pachetel zahar vanilat

    zeama de lamaie

 Pentru crema si ornat avem nevoie de

   1 L frisca lichida

   1 conserva ananas

   1 conserva mica mandarine

   200 ml iaurt de fructe

   50 g zahar pudra

Se pot folosi fie fructe proaspete, din conserva sau confiate.

Pentru a reproduce intocmai tortul Diplomat al copilariei  este recomandat sa folositi si coji de portocala confiata deoarece  ele redau gustul si textura care sunt specifice acestui desert.

Mod de preparare:

In primul rand se coace checul sau blatul de tort.

Se preincalzeste cuptorul la 175 grade tapetand forma pentru chec cu faina sau unt.

Se separa albusurile de galbenusuri.

Se mixeaza foarte bine albusurile cu un varf de sare pana cand rezulta o spuma foarte solida.

Se adauga apoi ,treptat ,cate o lingura de zahar, continuand mixatul. La final, se adauga si zaharul vanilat.

Se adauga galbenusurile treptat mixand la o viteza mai mica.

Dupa mixarea completa continuam amestecarea cu o lingura de lemn adaugand praful de copt care se stinge in putina zeama de lamaie.

Se adauga treptat cate o lingura de faina care trebuie bine incorporata in compozitie, amestecandu-se de jos in sus si din centru spre exterior pentru ca aluatul sa se mentina pufos.

In tava tapetata se toarna compozitia si se niveleaza usor, neapasand apoi se da checul la cuptor pentru circa 20-25 de minute la temperatura de 175 grade.

Checul este gata atunci cand se desprinde usor de pe peretii tavii.

Se stinge cuptorul si se lasa tava inauntru, in timp ce usa cuptorului este intredeschisa pentru ca trecerea de la o temperatura inalta la temperatura camerei sa nu fie brusca.

In momentul in care pandispanul s-a racit ,se poate scoate afara din cuptor si se poate taia in 2 bucati cu ajutorul unui cutit zimtat.

Veti observa ca, urmand aceasta reteta, veti avea un pandispan foarte aspectuos si pufos.

Dupa taiere, se incepe asamblarea viitorului tort.

Se aseaza prima bucata de blat pe o farfurie intinsa si se insiropeaza cu compot de ananas.

Se scurg mandarinele din conserva, se taie bucatile in jumatate si se aseaza peste blat.

Pentru crema va fi necesar un bol in care punem 750 ml de frisca si o mixam pana devine  solida.

Adaugam zaharul pudra si iaurtul cu fructe,continuand mixarea de fiecare data dupa ce adaugam cate un produs.

Se adauga in crema ananasul taiat in bucatele si scurs foarte bine amestecandu-se foarte usor.

Peste blatul insiropat anterior punem toata crema niveland foarte bine cu o spatula si adaugam si celalalte bucati de mandarine ramase.

Deasupra se aseaza si cealalta bucata de pandispan si se lasa la frigider peste noapte sau cel putin 3-4 ore ca toate aromele sa se intrepatrunda si gustul sa fie desavarsit.

Se scoate tortul din frigider si se orneaza cu frisca ramasa batuta si indulcita usor.

Tortul este acum imbracat intr-un strat delicious de frisca, peste care se pot adauga fructele favorite pentru a finisa desertul si a-i da un aspect cat mai atragator!

Pofta Yummy buna!

Shopping Cart
Scroll to Top