tot ce trebuie sa stii despre ciocolata

 

Nu exista om care sa nu fi auzit sau gustat macar o data din acest deliciu dulce numit ciocolata. Se spune ca atunci cand papilele noastre  ating ciocolata, in corp este eliberata endorfina ,hormonul fericirii.

Ciocolata este un produs obtinut dintr-un amestec de cacao, lapte sau lapte de cocos si zahar. In functie de preferinte si gusturi, exista diverse tipuri de ciocolata cum ar fi: ciocolata alba ,ciocolata neagra  sau amaruie si ciocolata cu lapte.

 Ciocolata neagra este un amestec de cacao si unt de cacao  cu zahar. Aceasta contine minimum 35% cacao, ajungand pana la un continut de 85% ,nivelul de amareala depinzand de necesarul de zahar si de cantitatea de cacao folosita. S-a dovedit stiintific ca ciocolata amaruie are un rol benefic, atat pentru sistemul circulator, fiind considerat de asemenea stimulator celebral dar  si inhibitor al tusei.

Ciocolata cu lapte contine un minimum de 25% substanta uscata de cacao si 12% solida de lapte (lapte praf sau lapte condensat).

Ciocolata alba este obtinuta din unt de cacao,zahar,lapte ,vanilie sau alte diverse arome, neavand in componenta sa cacao pudra sau alte preparate din cacao.

O inovatie in domeniul dulciurilor  poate fi considerata ciocolata Ruby. Ea a fost introdusa pe piata in anul 2017 de catre compania belgiana Barry Callebaut. Se caractezieaza printr-un gust dulce -acrisor ,asemenea fructelor de padure,principala caracteristica a acesteia  fiind aciditatea.

Acest tip de ciocolata este realizat din boabe de cacao rubin. Se speculeaza ca aceste boabe provin din cacao nefermentata din Brazilia,specificatia principala fiind culoarea lor naturala rosie-roz.

Barry Callebaut a inregistrat in anul 2009 un brevet pentru aceasta ciocolata specificand ca este realizata din boabe nefermentate de cacao sau fermentate pentru cel mult 3 zile. Acestea  devin rosii sau violet dupa tratarea lor cu acid citric fiind apoi  degresate cu dioxid de carbon.

Expertii au avut o lunga dezbatere pe tema acestei inovatii ,unii considerand-o  o a patra categorie  de ciocolata, in timp ce altii au considerat-o doar o strategie de marketing, asemanand-o mai degraba cu ciocolata alba cu zmeura.

Oricare ar fi adevarul, de retinut  este faptul ca acest tip de ciocolata speciala poate avea felurite intrebuintari : ganache, glazuri , dar si crearea de mousse-uri si figurine de ciocolata.

Ca si sugestie, daca nu ati incercat niciodata acadelele din ciocolata,acum va invitam sa o faceti.Acestea se prepara extrem de usor. Tot ce trebuie sa faceti este sa topiti ciocolata la bain-Marie ,turnand-o in  formele dorite si lasand-o apoi sa se raceasca. Pentru un plus de savoare se pot adauga fructe uscate , alune de padure, caju prajit , merisoare sau se pot orna cu diverse decoruri ,pentru a obtine culori deosebite si vibrante.

Speram ca aceste informatii va vor fi de folos si va dorim multa inspiratie in a  crea dulciuri la puterea Yummy!

 

Shopping Cart
Scroll to Top