De ce toata lumea iubeste macaronul?

Se poate spune ca francezii sunt cei care au adus in paleta de dulciuri indragitii macarons insa istoria acestui desert incepe inca din anul 827 cand trupele arabe au adus in Sicilia de azi retete de prajituri preparate din nuci, fistic, alune  si migdale.

De-a lungul timpului, retetele s-au actualizat si s-au readaptat. La inceput aceste prajituri erau servite fara arome sau umpluturi ,ulterior incepand sa fie servite doua cate doua cu adaos de gemuri, lichioruri si condimente.

Macaronul de astazi este alcatuit din doua discuri de bezea cu migdale umplute cu un strat de crema(fie crema de unt ,fie dulceata sau ganache).

Desi aceste prajituri se pot considera simple din punct de vedere al ingredientelor ,sunt putini cei care se pot lauda cu maiestria de a executa niste macarons perfecti.

Va propunem o modalitate simpla de realizare a acestui desert , o reteta ideala pentru incepatori.

Ingrediente:

150 g zahar pudra

80 g faina de migdale /migdale macinate foarte fin

15 g cacao de calitate (in cazul in care doriti sa pregatiti macarons de ciocolata; daca doriti vreti o alta aroma inlocuiti acest ingredient cu  10 g faina de migdale adaugand colorant alimentar in functie de preferinta).

2 linguri de zahar tos

2 albusuri de ou la temperature camerei

un praf de sare

Mod de preparare:

Se cerne faina, zaharul pudra  si cacaoa intr-un bol incapator, amestecandu-se toate aceste ingrediente foarte bine.

Se separa albusurile de galbenusuri.

Se mixeaza albusurile cu praful de sare, adaugandu-se apoi zaharul tos, treptat, pana la obtinerea unei spume consistente care nu trebuie sa curga de pe paletele mixerului.

Se adauga treptat ,cu miscari ample, incorporand de jos in sus compozitia uscata in spuma de albus pana aluatul are o textura usor curgatoare.

Se tapeaza o tava cu hartie de copt sau se poate folosi o plansa speciala pentru macarons.

Se pune compozitia intr-un pos, acesta tinandu-se in pozitie verticala. Se formeaza cercuri mici, distantate deoarece in timpul coacerii prajiturile se vor lati.

De retinut este faptul ca, inainte de a da compozitia la cuptor este necesar sa indepartati bulele evidente care s-au format cu ajutorul unei scobitori. Se loveste tava de masa de cateva ori si se repeta procedeul cu scobitoarea in cazul formarii unor altor bule.

Se lasa compozitia la uscat ,la temperatura camerei ,pentru aproximativ 2 ore , pana cand observam ca nu se mai lipeste de degete.

Se preincalzeste cuptorul la 150 grade ,se introduce tava in cuptor pentru 7-8 min, apoi scazandu-se temperatura la 120-130 grade pentru alte 5 minute in asa fel incat macarons sa ramana moi in interior ,dar crocanti la exterior.

Se lasa la racit pentru aproximativ 30 de minute pana cand acestia se desprind foarte usor de pe foaia de copt.

Se pot umple ulterior cu crema preferata, majoritatea obtand pentru crema de ciocolata, insa puteti fi inventivi si puteti adapta reteta de crema la preferintele proprii.

Macarons se lasa la racit in frigider pentru cel putin 5 ore sau peste noapte fiind acoperiti cu un capac pentru a-si pastra consistenta.

Va dorim spor la treaba si pofta buna!

Shopping Cart
Scroll to Top